Dzieci,  W domu

Świeże nowalijki w mieście, czyli ogródki warzywne i jagodniki.

Żywność, którą kupujemy w supermarketach, często pozostawia wiele do życzenia. Jakość i smak nie są takie same, jak pamiętamy z czasów naszego dzieciństwa. Jeśli nie chcemy inwestować w produkty ekologiczne, często też możemy nie mieć pewności czy nasze owoce i warzywa nie były nawożone toksycznymi substancjami. Jeśli chcemy, aby nasze dzieci wiedziały, jak smakują prawdziwe warzywa i owoce, idealnym sposobem będzie zaangażowanie się w miejskie ogródki warzywne i jagodniki.

Moda na slow

W ciągu ostatnich lat widać zdecydowany wzrost zainteresowania ekologiczną żywnością. Jak grzyby po deszczu pojawiają się eko-targi i bazarki, gdzie lokalni dostawcy mogą zaprezentować swoje uprawy. Trend ten napawa optymizmem, statystyki pokazują, że rocznie na osobę marnujemy aż 74 kg żywności. Pokazuje to, że kupujemy na zapas, bez świadomości o tym ile faktycznie jesteśmy w stanie skonsumować. Skutkuje to ogromną ilością żywności, która swój żywot kończy w śmieciach. Coraz bardziej popularny ruch „slow food” promuje spożywanie lokalnych surowców i maksymalne ich wykorzystanie, zgodnie z zasadą „less waste”.

Dzieci i ryby mają głos

Planeta, na której obecnie żyjemy, pozostanie w rękach naszych dzieci. Na szczęście coraz częściej to właśnie one przejmują inicjatywę. Przedszkola i szkoły od najmłodszych lat zaszczepiają w nich miłość do ekologii i zdrowej żywności. Dzieci uczestniczą w zajęciach, na których zbierają śmieci oraz edukują się na temat zrównoważonej gospodarki środowiskowej. Właśnie dlatego powstał projekt „Moja Turkusowa Planeta”, który ma za zadanie, aby w sposób teoretyczny i praktyczny pokazać ekologiczne rozwiązania, które w przyszłości mogą pomóc naszej planecie funkcjonować w sposób zrównoważony. 

Owoce i warzywa prosto z krzaczka. 

Ostatnio niezwykle popularne staje się budowanie ogródków warzywnych i jagodników. Na czym to polega? Ogródki warzywne to małe poletka, na których uprawiane są warzywa, które dzieci później mogą zjeść na surowo lub zabrać do domu i przygotować z nich pożywny obiad. Ogródki warzywne z reguły przedzielone są jagodnikami, czyli krzaczkami owocowymi takimi jak agrest, borówki czy maliny. To idealna zdrowa przekąska, która odżywi dzieci w ciągu intensywnego dnia w szkole.

Zabawa i edukacja w jednym.

Dzieci uwielbiają bawić się w ziemi. Ogródki warzywne i jagodniki to doskonały sposób na zabawę połączoną z edukacją. Dzieci będą mogły dowiedzieć się jak poprawnie gospodarować żywnością, jeść sezonowo oraz jak maksymalnie wykorzystać zasoby, które oferuje nasza planeta. Z całą pewnością własnoręcznie wyhodowane smakołyki uświadomią, z jakim trudem wiąże się uprawa ziemi i dlaczego żywność powinna być traktowana z szacunkiem. 

My name is John :) Znajomi mówią do mnie Johny. A jestem po prostu Janek. I po prostu lubię pisać o tym, co mi tam do głowy wskoczy.